Stokerforum
Pillefyr => Boink, Scotte, Woody, Biocomfort, RTB => Emne startet af: cch efter Aug 04, 2016, 07:53
-
Hej. Jeg er kommet lidt i tvivl om, hvor det er bedst jeg montere min 2-vejs vejrkompenserinsgventil? Mit setup er følgende: 16 Kw Blackstar kedel > fremløb > Temperatur > Ekspansionsbeholder > pumpe > Kedelshunt (Danfoss TVH ventil) > udtag til vægradiator i fyrrum > udtag til blandekreds for gulvarme i garage (her med en alm. shunt, så temperaturen sikres ikke bliver for høj, under VVB opvarmning) > 20 meter fjernvarmerør til bolig > 3-vejs ventil for VVB > blandekreds for gulvarme i bolig med egen pumpe for blandekreds. Nu mit spørgsmål: Jeg har læst at ventilen skal sidde så tæt på fyret på fremløb som muligt, men i mit tilfælde er det vel bedst at sætte den efter radiatoren, så den først regulere temperaturen ned efter denne, men før blandekredsen for gulvvarmen i garagen? Radiatoren kan jo ikke varme specielt meget med et fremløb der måske er droslet ned til f.eks. 35 gr. ? Jeg regner med at monterer temperaturføler for ventilen i boligen på fremløbet lige inden 3-vejsventilen, så styringen kan se temperaturen af fremløb der kommer til huset efter fjernvarme ledningen. Hvad siger i til dette, vil det være en fornuftig løsning? Eller er jeg helt galt på den?
Nu med tegning over anlægget
-
Det ville gøre det nemmere hvis du lagde en tegning op, det kan være svært at forestille sig dit anlæg.
-
Hej Kenneth, nu med håndtegnet tegning, håber den giver mening?
Mvh. Claus
-
Jep, det var bedre. jeg gætter på at der skal en forbindelse med kontraventil lige efter vejrkompenseringsventilen og en ekstra cirkulationspumpe i den nye kreds der fremkommer.
-
Puha, så kommer jeg op på 3 pumper ? Jeg har jo allerede en pumpe i blandekredsen i huset, og een lige efter kedlen. Min vejrkompenseringsventil er jo kun en 2-vejs.
Hilsen Claus
-
Jeg havde ellers opfattelsen at ved at sætte 2 vejs vejrkompenseringsventilen efter radiator og gulvarme shunt i garagebygninge, og inden fjernvarmeledningen, vil ventilen jo, når den regulerer, give et større modtryk før denne, herved vil det varme vand jo så kunne cirkulere i både radiator og gulvarmekreds i garagebygningen. Ved VVB drift, åbner ventilen jo helt op, og dermed er der begrænset flow til både radiator og gulvvarmekreds, og intet flow i gulvkreds i huset (pga. 3 vejs ventil) Men det kræver nok en meget præcis regulering af flow i både radiator og gulvkreds i garage ?
Det eneste problem jeg ser er når fyret er slukket på "termperatur opnået" og huset er varmet op,så stopper fyrets pumpe jo. Når huset igen kalder på varme, så starter Danfoss gulvstyringen gulv shuntens pumpe, men denne cirkulere jo kun vandet i husets kreds. Og så længe fyrets temperatur er høj nok, vil fyret og dets pumpe ikke starte. Men det kunne måske klares ved at koble gulvkredsens pumpe samme med ekstern kontakt på styringen? Det vil dog kun kunne fungere såfremt styringen både kan starte på ekstern kontakt og lav temperatur på kedel. Kan den det? (Jeg er endnu ikke kommet så langt at jeg har fået sat strøm til den. Mvh. Claus
-
Jeg tror at vejrkompenseringen blot skal nedsætte tabet i det nedgravede rør ved at sænke temperaturen i røret, og så kræves der en ekstra pumpe og shunt.
Hvis du blot "kvæler" flowet vil du få høj temperatur i det nedgravede rør når huset kalder på varme. Ventilen vil nok også stå og åbne og lukke ofte fordi temperaturen falder hurtigt når flowet er væk og stiger hurtigt når ventilen åbner.
På MHES.dk kan du finde eksempler på anlæg, og læse om fordele og ulemper ved de forskellige.
-
Ja, den vil sænke temperaturen i fjernvarmerøret, dette gør den jo ved at kvæle flow i røret, (det er en 2 vejs ventil) mellem fyr og blandekreds / 3vejs ventil / VVB i huset. Føleren til ventilen skal monteres inde i huset lige inden 3 vejs ventilen. Ved VVB drift åbner den helt, og fremløb kan her kommer op på setpunkt for VVB + 20 Gr. Når VVB drift er overstået, vil jeg sætte styring i "bliv i VVB" indtil kedlen er nede igen i temperatur, før 3 vejs ventil igen skifter til gulvkreds, og vejrkompenseringsventilen igen lukker for flowet, indtil den igen læser en temperatur på fremløb på f.eks 35 Gr. lige for 3 vejsventil. Det må nødvendigvis være sådan det fungere ?
Jeg har kikket på Mhes tegning over vejrkompensering, og mit anlæg ligner hans under afsnit "eksempel hvor VVB ikke sidder efter blandekredsen" dog med den forskel at der i hans tegning konstant vil være flow gennem hans VVB, og ikke min, da den sidder efter en 3 vejs ventil.
Mvh Claus
-
Jeg syntes nu ikke dit ligner, han har tegnet 2 pumper uden eventuel gulvvarme pumpe.
-
Jeg har lige tegnet det som jeg gætter på det skal laves.
-
Ja, hvis min tegning, bare kunne drejes, jeg har 2 pumper med på min tegning, pumpe 1 som det første på fremløb, pumpe 2 på gulvkreds shunt i huset, med i denne kreds er der en kontraventil med fjeder, således vandet i kredsen stadig kan cirkulere selv om shunt er lukket. Dte var derfor jeg skrev tre pumper i tidligere besked.
-
Jeg har lige tegnet det som jeg gætter på det skal laves.
Wow, det er lige præcis som jeg vil lave det :-) Hvilket program bruger du til de tegninger? Jeg er ikke specielt god til at tegne i hånden ;-)
Mvh Claus
-
Det er tegnet i Microsoft Visio.
-
Nærkikkede din tegning lidt, kan se at der er hele 4 pumper på. Er der egentligt behov for så mange? Jeg vil mene at man kan nøjes med 2; 1 ved fyr og så 1 ved gulvkreds i huset, og så spare de 2 pumper væk, jeg har rammet ind i rødt i vedlagte tegning? Med 2 ekstra pumper, er økonomien væk i en vejrkompensering i mit tilfælde. Mvh Claus
-
Jeg mener at alle pumper er nødvendige.
Hvis der kun er en kreds i garagens gulvvarme og det er lavet med en gammeldags retur ventil kan du undvære den, men det er så ikke sikkert at varmen bliver helt jævn.
Den til vejrkompensering er ganske nødvendig, ellers går der sving i anlægget. Opgaven er jo at sænke temperaturen i strengen i jorden, det lader sig kun gøre ved cirkulation.
-
Her er så forslaget med "kun" 3 pumper.
Bemærk at jeg har ændret gulvvarme uniten i huset, den første jeg tegnede virker ikke ::)
-
Her er så forslaget med "kun" 3 pumper.
Bemærk at jeg har ændret gulvvarme uniten i huset, den første jeg tegnede virker ikke ::)
Hvis det skulle laves sådan for at spare en pumpe, ville jeg flytte vejrkompenseringen hen til fyret, så det hele bliver samme temperatur.
Men grundlæggende, tror jeg ikke på at kunne opfinde den dybe tallerken, ved at fjerne pumper. Og de ekstra pumper bruger jo næsten ingen strøm. For med en moderne sparepumpe, skruer de andre pumper ned, når der sættes flere pumper på. Ja altså på nær, gulvvarme pumper. Men de er der jo også fordi man har fundet ud af at det er den bedste løsning.
-
Vi har nu et lille bryggers på 15m2, og det virker super fint med returventil, men det er vigtigt at slangerne lægges rigtig ellers bliver varmen ujævn.
Jeg kan ikke se at det skulle ændre noget at flytte vejrkompenseringen hen til fyret, det ville kræve samme antal pumper ellers kunne man jo bare skrue temperaturen på kedlen ned. :)
Når du adskiller anlægget med en ventil, skal der en pumpe og kontraventil på ellers går temperaturer og ventiler i sving.
-
Vi har nu et lille bryggers på 15m2, og det virker super fint med returventil, men det er vigtigt at slangerne lægges rigtig ellers bliver varmen ujævn.
Jeg kan ikke se at det skulle ændre noget at flytte vejrkompenseringen hen til fyret, det ville kræve samme antal pumper ellers kunne man jo bare skrue temperaturen på kedlen ned. :)
Når du adskiller anlægget med en ventil, skal der en pumpe og kontraventil på ellers går temperaturer og ventiler i sving.
Nu var det jo foreslået at sætte en returventil på den ene gulvvarme og fjerne pumpen. Flytter man i samme omgang vejrkompenseringen over ved fyret, falder fremløbstemperaturen til den omtalte gulvvarme. Derfor vil flowet blive højere i gulvarmen, da VK'en så også vil fungere som en semi gulvvarme shunt.
Derfor ville jeg flytte den med den foreslåede løsning.
-
Hvor lang/stor er gulvarmen i garagen?
En af grundene til pumper på gulvvarme er komfort!, den anden er at der kræver lidt fra pumpen hvis der ligger 50m rør, så man kan ikke bare altid forvente at det kan klares med kedel/VK pumpen.
-
Hvor lang/stor er gulvarmen i garagen?
En af grundene til pumper på gulvvarme er komfort!, den anden er at der kræver lidt fra pumpen hvis der ligger 50m rør, så man kan ikke bare altid forvente at det kan klares med kedel/VK pumpen.
Hej. Garagen er på ca. 46 m3, og jeg regner med at lave den som 20 kredse, og 2 motorventiler i tandem, men rørføringen bliver nok alligevel rigtig lang... jeg har fået 240 meter rør hjem, og mon ikke det bliver brugt? Tror nok jeg skal købe en pumpe ekstra til den gulvvarmekreds.
-
Min smed sagde max50 meter pr kreds i 20mm, men jeg mener at have læst engang at man kunne lave strenge på 120m. Længden på 240m er rigeligt hvis det er 20mm der anbefales 3,5m pr m2.
-
Prøv at læse lidt herinde om gulvarme kredse der åbner og lukker, de kan nemlig godt drille fyret lidt i reguleringen. Hvilket kunne være en grund mere til at have vejrkompenseringen foran gulvarme kredsen, så kan den med lidt justering bringes til at være åben næsten hele tiden.